Tarihin Gölgesi: ”Pompeiopolis Antik Kenti” 

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yer alan Pompeiopolis Antik Kenti, Roma Dönemi’nden kalan eserlere ev sahipliği yapıyor.

Tarihin Gölgesi: ”Pompeiopolis Antik Kenti” 
17.07.2023
921
A+
A-

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesi Zımbıllı Tepe Mevkisi’nde bulunan, M.Ö. 64 yılında Romalılar tarafından kurulan Pompeiopolis Antik Kenti, yapılan kazılar ile birlikte kentin tarihine ve gelişmişlik düzeyine ışık tutuyor. Antik Kent, tarım ve kültürde Roma Dönemi’nin ileri gelen şehirlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Pompeiopolis Antik Kenti, aynı zamanda panayır ve festival kenti olarak da biliniyor.

Binlerce Yıldır Festivallere Ev Sahipliği Yapıyor 

Bir zamanlar günümüzün Kastamonu, Sinop, Bartın, Çankırı ve Karabük, Çorum, Bolu, Zonguldak ve Samsun illerini kapsayan Pafloganya Bölgesi’nin başkenti olan Pompeiopolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları 2006 yılında başladı ve Antik Kent’te 2 bin yıl öncesinde dansçı ve sporcuların katılımlarıyla gerçekleşen festivaller olduğu tespit edildi. Bu festival kültürü Taşköprü ilçesinde, Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali ile birlikte kültürel bir ritüel olarak devam ediyor.

Taşköprü’de bulunan eserler bununla kısıtlı kalmayıp Akropol (genellikle bir tepede bulunan çevresi surlarla çevrili önemli yapıların ve tapınakların yer aldığı iç kale), kaya mezarları, kapı mezarları, Pitos, kilise kalıntılarının, evlerin ve tiyatronun yapımında kullanılan duvar motifleri içinde bulunduruyor. Tarihi Antik Kent, Roma Dönemi’ndeki gelişmelerin beraberinde getirdiği festivaller ve panayırlarla birlikte turizm ve ekonomide zengin bir şehir olduğu biliniyor.

 

Roma Dönemi’nde buzdolabı niteliği taşıyan, topraktan yapılan ve genellikle yerel halkın şarap, yağ veya buğdayını saklamak için kullandığı Pitos ise ziyaretçilerin oldukça dikkatini çekiyor.

Romalılar tarafından Paphlagonia (Paflagonya) Eyalet Merkezi olarak kurulan Antik Kent’te kazı çalışmaları halen devam ediyor.

Haber: Enes ÖZCAN, Yasin Özdemir

Fotoğraf: Enes ÖZCAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.