Daday’ın Yöresel Lezzeti: Etli Ekmek

Kastamonu’nun sembol yemeklerinden biri olan Daday etli ekmeği, lezzeti ile yerli ve yabancı turistlerin damaklarında yöresel bir tat bırakıyor.

İncecik açılmış yufka içine kıyma, soğan ve baharatlardan oluşan harcın konulup odun ateşinde pişirilmesi ile yapılan etli ekmek, Kastamonu’nun coğrafi işarete sahip kültürel değerlerinden. 1950’li yıllarda köy ekmeği ile fırınlarda yapılmaya başlayan lezzet, herkes tarafından yoğun ilgi görünce 1965 yılında fırını kuruluyor. 65 yıllık tarihi ile yörenin tanıtımı ve turizmi açısından büyük bir değer olan etli ekmek, hala ustalar tarafından hazırlanarak masalardaki yerini alıyor.

Dede mesleği ile 4 kuşaktan beri etli ekmek yapımını sürdürdüklerini ifade eden Usta Burak Memiş, “Etli ekmeğin 75 yıllık bir mazisi var. Fakat elimizde olan fotoğraf 65 yıllık.  4 kuşaktır bu mesleği sürdürüyoruz. Öncesinde bir fırında dedemler ekmek arasına kıyma ekleyerek yaparlardı. Daha sonra talep arttı.  Siparişler için bu restoran açıldı ve günümüze kadar işletmemiz devam ediyor.” diye konuştu.

Daday deyince artık etli ekmeğin akıllara geldiğini vurgulayan Usta Memiş, “Bazı yerlerde de etli ekmek vardır ama lezzeti tam olarak doğduğu yerdedir. İlimizde etli ekmek kahvaltıda yenen yiyeceklerdendir. İşletmemize gelen müşterilerde bu geleneğe uyuyor” dedi.

Haber-Fotoğraf: Gizem Azboy

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.