“Gazetecilik Bölümü, İletişim Fakülteleri’nin Temelini Oluşturan Bir Bölümdür”

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Güven, Gazete Kampüs’ün sorularını yanıtladı.

“Gazetecilik Bölümü, İletişim Fakülteleri’nin Temelini Oluşturan Bir Bölümdür”
01.08.2024
395
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erdem Güven Gazete Kampüs’ün sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Güven “Gazetecilik Bölümü İletişim Fakülteleri’nin temelini oluşturan bir bölümdür” ifadelerini kullandı.

Gazetecilik Bölümü’nün genel durumu ile ilgili bilgiler vermeden önce Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin nasıl kurulduğuna dair bilgiler veren Prof. Dr. Güven, şu şekilde konuştu: “2012 yılında buraya geldiğimde, Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Radyo Televizyon ve Sinema, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ve Gazetecilik Bölümleri kuruldu. Kurucu kadroda yer aldık ve Gazetecilik Bölümü birinci öğretim ve ikinci öğretim olarak 2012 yılından itibaren eğitim öğretime başladı. 2012 yılından sonra birçok akademisyen hocalarımızın da dahil olmasıyla beraber Gazetecilik Bölümü gittikçe güçlendi. Ben 2018’den beri Gazetecilik Bölüm Başkanı olarak görev yapıyorum.”


Gazetecilik Bölümü’nün genel durumu ile ilgili bize bilgiler verir misiniz?


İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Çetin Hocamızın döneminde Gazete Kampüs faaliyetlerine başladı. Bununla birlikte, Fotoğraf Atölyemiz faaliyetlerine başladı. Radyo Kampüs ve Kampüs TV’ye ortak olarak Gazete Kampüs çalışmalarına devam ediyor ve dolayısıyla bütün birimler organize bir şekilde çalışmalarını yürütmektedir. Bütün birimlerimizle birlikte birinci ve ikinci öğretimler olarak süreci devam ettirdik. 2018 yılına geldiğimizde ise Gazetecilik yüksek lisans programımız açıldı ve ilk mezunlarını da verdi. İletişim Bilimleri doktora programı açarak tam olarak bir akademik kariyer yapma imkanı verdi öğrencilerimize.

Gazetecilik Bölümü mezunlarını hayatta nerede konumlandırırsınız? Mezun olduktan sonra nerelerde istihdam edilmektedirler?

Gazetecilik Bölümü aslında İletişim Fakülteleri’nin temelini oluşturan bir bölümdür. Yani 1950’li yıllardan itibaren ilk önce İstanbul’da Gazetecilik Enstitüsü olarak kurulmuş olan Gazetecilik Bölümleri bize bugün İletişim Fakültesi adını verdiğimiz fakültelerin temel noktasını oluşturan bir bölümdür. İster burada olsun ister başka üniversitelerde olsun Gazetecilik Bölümü’nün iletişimin temeli olduğunu hiçbir zaman unutmamamız gerekiyor. Biz burada Gazetecilik Bölümü öğrencilerimize sadece teorik değil aynı zamanda pratik eğitim de vermeyi amaçlıyoruz. Gazetemizde ve diğer uygulama alanlarımızda bu akademik gelişmeyi sağlamalarını umut ediyoruz. Tabi Gazetecilik Bölümü öğrencileri birçok yerde istihdam edilebilirler. Yerel medyadan başlayarak ulusal medyaya kadar birçok alanda istihdam edilebilirler. Ama mezunlar için özel söyleyeceğim bir şey varsa şunu söyleyebilirim: Çağımız bilgi çağı ve enformasyon çağı olarak geçiyor. Dolayısıyla burada Gazetecilik Bölümü’nde teorik ve pratik olanın anahtarı verilir sadece. O kilidi açmaları sağlanır öğrencilerin. Esas olarak bir Gazetecilik mezununun iş bulabilmesi için, istihdam edilebilmesi için yapması gereken şey çağımızın gereklerine uygun bir şekilde kendini de geliştirmesidir. Bu nasıl olacaktır? Bilgi iletişim teknolojilerini öğrenmekle, diğer alanlarla daha çok haşır neşir olmakla ve özellikle hep söylüyoruz geleneksel olanı da unutmamakla, okuma zamanını arttırarak olacaktır. Yani donanımlı bir gazetecinin genel kültürünün de çok yüksek olması gerekiyor. Sadece okulda verilen bilgi değil, aynı zamanda kendi genel kültürünü de çok yoğun bir şekilde arttırması lazım.

Gazetecilik Bölümü’nü okumayı tercih edecek öğrencilere neler söylemek istersiniz?
Gazetecilik zor bir meslek aslına bakarsanız. Mezun olduğunuzda sizleri zorlu bir süreç bekliyor ama bu demek değildir ki enseyi karartmak lazım. Ulu Önder Atatürk’ün bir sözü var, diyor ki ” Gazeteciler gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdırlar.” Biz burada İletişim Fakültesi hocaları olarak sizlere aslında nasıl doğru haberi yazacağınızı öğretiyoruz. Ve bu şekilde sizi geleceğe hazırlıyoruz. Burada tabi ki Gazetecilik anlamında birtakım mesleki aksaklıklar olabilir. Ama sizlere burada öğrendiklerinizi pratiğe dökerek daha da ilerleterek ve çağa uygun bir biçimde kendinizi donatarak bu zorlukların üstesinden gelebilirsiniz. Gazetecilik Bölümü’nün her şeyden önce iyi bir gazeteci yetiştirmek üzere, iyi bir insan yetiştirmek üzere benim de hocamın “Gazeteci olmak önce adam olmak demektir.” ifadeleriyle söylediği bir misyonu var. Dolayısıyla Gazetecilik Bölümü’ne giren öğrencilerin her şeyden önce mesleği çok sevmesi gerekiyor. Ve uzmanlaşacakları alanda karar vermeleri gerekiyor. Burada bütün derslerimiz aslında, temel dersler haricinde, uzmanlığı da sizlere öğreten, anlatmaya çalışan dersler. Gazetecilikte bir uzmanlaşma söz konusu. Bununla beraber belirttiğim gibi bir de akademik nosyonumuz var illa ki her Gazetecilik öğrencisi, gazetecilik yapacak diye bir kaide yok. Kendilerini geliştirmek suretiyle yine Gazetecilik Bölümü’nde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını devam ettirip, akademik anlamda da bir katkıda bulunabilirler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.