Hüseyin Nihal Atsız, Vefatının 50’nci Yılında Panelle Anıldı

Türk fikir ve edebiyat dünyasının önemli isimlerinden Hüseyin Nihal Atsız, vefatının 50’nci yıl dönümünde Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nde düzenlenen panelle anıldı.

<strong>Hüseyin Nihal Atsız, Vefatının 50’nci Yılında Panelle Anıldı</strong>
27.12.2025
240
A+
A-

Türk Eğitim- Sen tarafından düzenlenen programa akademisyenler, öğrenciler ve davetliler yoğun ilgi gösterdi. Panel, Atsız’ın fikir dünyası, edebî kişiliği ve Türk milliyetçiliği düşüncesine bıraktığı mirasın farklı yönleriyle ele alındığı konuşmalara sahne oldu.

“Atsız, Taviz Vermeyen Bir Fikir Adamıdır”

Panelin açılış konuşmasını yapan Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Nedim Afacan, Hüseyin Nihal Atsız’ın yalnızca bir yazar ve şair değil; aynı zamanda tarihçi, öğretmen ve ödün vermez bir fikir adamı olduğunu vurguladı. Afacan, Atsız’ın hayatı boyunca inandığı değerlerden sapmadığını belirterek, “Kalemiyle ve duruşuyla Türk tarihinin derinliklerinden geleceğe bir köprü kurmaya çalışmıştır. Atsız’ı anlamak, Türk tarihini bir bütün olarak görebilmeyi gerektirir” dedi.

Afacan, Atsız’ın eserlerinde kullandığı dilin sade, duru ve güçlü olduğuna dikkat çekerek roman kahramanlarının Türk milletinin fedakârlık ve cesaret idealini temsil ettiğini ifade etti.

“Atsız, Gençlere Bir Ruh Kazandırmıştır”

Panelin moderatörü Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz ise etkinliğin bir kültür hizmeti niteliği taşıdığını belirterek organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Atsız’ın 1905 doğumlu olduğunu, bu yıl doğumunun 120’nci, vefatının ise 50’nci yıl dönümünün idrak edildiğini hatırlatan Yılmaz, “Türk siyasi hayatının kritik bir dönemine tanıklık eden Atsız, ardında Türk gençliği için idealler, hedefler ve örnek alınacak bir duruş bırakmıştır” ifadelerini kullandı.

Yılmaz, Atsız’ın “Deli Kurt” ve “Bozkurtların Ölümü” gibi eserlerinin kuşaklar üzerinde derin izler bıraktığını belirterek, “Atsız, gençlere bir ruh vermiştir ve eserleriyle bu etkiyi sürdürmektedir” dedi.

Atsız’ın Karakteri ve Fikri Mirası Ele Alındı

Panelin devamında Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu, “Bir Karakter ve Dava Adamı Olarak Nihal Atsız” başlıklı sunumunda Atsız’ın tavizsiz duruşu, 1944 olayları ve fikri mirası üzerinde durdu. Yakupoğlu, Atsız’ın yalnızca bir tarihçi değil; edebiyatçı, eğitimci, romancı ve şair kimlikleriyle Türk düşünce hayatında abidevi bir şahsiyet olduğunu ifade etti.

Atsız’ın gençlik, ahlak ve dış Türkler konusundaki görüşlerine de değinen Yakupoğlu, onun özellikle esir Türk topluluklarına duyduğu hassasiyetin altını çizdi.

Dr. Öğr. Üyesi Murat Yılmaz ise “Türk Ülküsünün Erleri: Nihal Atsız ve Nejdet Sançar” konulu konuşmasında iki kardeşin Türk milliyetçiliği düşüncesine katkılarını ele aldı. 1944 Irkçılık-Turancılık Davası sürecine değinen Yılmaz, Nejdet Sançar’ın tarihi savunmasının Türk milliyetçilik tarihinde önemli bir yer tuttuğunu belirtti.

Atsız’ın akademik çalışmaları, edebî üretimi ve fikir mücadelesinin bugün de etkisini sürdürdüğünü ifade eden Yılmaz, “Onlar bedenen aramızdan ayrılmış olsalar da fikirleri yaşamaya devam etmektedir” dedi.

Bestelenmiş Şiirler Seslendirildi

Program kapsamında Öğr. Gör. Dr. Osmanlı Eroğlu tarafından Hüseyin Nihal Atsız’ın bestelenmiş şiirleri de seslendirildi.

Haber: Miray Özkan

Fotoğraf: Hilal Topçuoğlu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.