Antalya Havalimanı Yönetiminden Üniversitemiz Havacılık Öğrencilerine Söyleşi
Fraport Tav Antalya Havalimanı Kalite Müdürü Dr. Musa Güngören, Kastamonu Üniversitesi Havacılık Yönetimi Bölüm öğrencileri ile meslek hayatlarında uygulamaları gereken konular hakkında söyleşi gerçekleştirdi.
Fraport Tav Antalya Havalimanı Kalite Müdürü Dr. Musa Güngören, Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Konferans Salonunda, Havacılık Kulübü tarafından gerçekleştirilen “Havacılığa Dair” adlı söyleşide öğrencilere sektör hakkında bilgiler verdi.
Sivil havacılık sektöründeki deneyimlerini öğrencilere aktaran Dr. Musa Güngören; “Havacılığa dair birçok konuyu ele almaya çalıştık. Havacılıkla ilgili sözleşmeler, ilgili düzenleyici kuruluşlar, interdisipliner kuralı olmasının bilimdeki alanlar ile ilgileri, havacılıkta kalite, karbon kullanımı gibi konulara değindik. Paris sözleşmesinin havacılığa yönelik önemli bir etkisi olduğunu düşündük. Havacılıktaki iş alanları, bir havaalanı organizasyonu ve havacılığa dair birçok alana temas etmeye çalıştık. Bu sektörde öğrenciler için ne tür çalışma alanları var; hangi fonksiyonlar havacılık sektöründe uygun bunları anlatmaya ve tecrübelerimi paylaşmaya çalıştım” ifadelerini kullandı.
Sivil havacılıkta önemli çalışma konularına değinen Dr. Güngören; “Öğrencilere en önemli tavsiyelerimden biri bu okuldan çıkmadan bir dil bilmeleri. İkinci olarak onun yanında ilave diller çok önemli. Çalışmak istediği bölgeye göre bunu seçebilir. Havacılığa dair önemli çalışma konuları var. Örneğin emniyet yönetimi, güvenlik yönetimi, meteoroloji, tehlikeli maddeler gibi. Türkiye’de sivil havacılık düzenlemeleri var. Mesela öğrenciler yer hizmetlerinde çalışmak istiyorlarsa SHY-22’yi bilecek. Havacılık tamamen mevzuatlar ve düzenlemeler üzerine kurulu. Bana göre bu türlü alanları kuramsal bilgilerin yanına katmaları çok önemli” şeklinde konuştu.
Havacılığı seçen öğrencilerin bu bölümü araştırmalarının ve ne iş ile uğraşacaklarını bilerek tercih yapmalarının öğrencinin kendini iyi ifade edebilmesi açısından önemli rol üstlendiğini dile getiren Sivil Havacılık Yönetim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Engin Kanbur; “Bir mesleği bilmek ve ona göre okumaya gelmek dersleri daha eğlenceli hale getirecektir. Bu sadece havacılık için değil tüm meslekler için geçerli” dedi. Öğrencilerin yabancı dil bilmelerinin mesleki hayatlarında yardımcı olacağına değinen Doç. Dr. Kanbur, “Bu özelliklere dikkat etmeleri çalışma hayatlarını kolaylaştıracaktır” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Konferans sonunda sektör ile alakalı konularda bakış açılarının geliştiğini ve akıllarındaki soru işaretlerini giderdiklerini belirten Sivil havacılık öğrencileri, bu tarz yapılacak etkinliklerin mesleki gelişimlerinde etkili rol oynadığını belirttiler.