Harflerin En Sanatlı Hali: Hüsn-i Hat Sanatı

Hattat Semih Akıncı harflerin en sanatlı hali olan ”Hüsn-i Hat” sanatını yaşatmaya devam ediyor.

Harflerin En Sanatlı Hali: Hüsn-i Hat Sanatı
20.03.2024
111
A+
A-

Hüsn-i Hat sanatı ustası Semih Akıncı, Kur’an-ı Kerim’i en güzel şekilde yazma kaygısı ile ortaya çıkan hat sanatını, Ankara’da bulunan atölyesinde icra ediyor.

Hat sanatına, bir akrabası vesilesi ile başladığını belirten Semih Akıncı, 2012 yılında Yrd. Doç. Hattat Özgür Çetintaş ile 5 sene meşk ettikten sonra Hattat Kadir Sakoğlu’nun talebesi olarak hat sanatına devam ettiğini belirtiyor.

11 yıl boyunca bu kadim sanata gönül veren Semih Akıncı, Hüsn-i Hat sanatı için ”sanatların en güzeli” ifadesini kullanıyor. Bu işin kitabi sanatlar olarak geçtiğini ve aslının Kuran-ı Kerim olduğunu söyleyen Akıncı, hat sanatına yeni başlayacaklar için, ”Hüsn-i Hat sanatı sabır isteyen ve vakit ayırmamız gereken bir sanat. Çalışma yaparken bir saniyemizde dahi aklımızın ondan ayrılmaması gerekiyor. Çalışmalara ara verdiğimizde, kalemi elimize aldığımızda elimiz soğuyor” ifadelerini kullandı.

Eserlerinde genelde klasik çalıştığını belirten hattat Semih Akıncı, modern çalışmalara da yer verdiğini söyledi. Akıncı, ”İnsanlar artık hat sanatında farklı şeyler de bekliyor. Klasik eserlerin yanı sıra harflerin anatomi ve ölçüsünden şaşmadan geleneğe bağlı kalarak farklı tasarım ve eserler yapmak gerekli. Hiç bilmeyen insanlar bile tasarımları gördüklerinde bir merak uyandırmalı ve belki de İslam’ı bu şekilde de tebliğ edebilmeliyiz” şeklinde konuştu.

İnsani Sorunlarımıza Yön Gösteren Bir Sanat

Akıncı, Hüsn-i Hat için, ”Hat sanatı insani sorunlarımızdan nasıl çıkış bulacağımıza dair bize yön gösteriyor. Nasıl ki bir harfte mürekkebin fazla olduğu yerleri kazıma aleti ile çıkarıp yok ediyorsak, gündelik hayatımızda da yaptığımız yanlışları yahut aşırı hareketleri de öyle törpülememiz gerektiğini bize anlatıyor” ifadelerini kullandı.

Semih Akıncı, her sabah erkenden açtığı atölyesinde harflerin mana ile uyumunu kağıda dökmeye devam ediyor.

Haber/Fotoğraf: Enes ÖZCAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.