Asırlık Şaheser: Çivisiz Cami

Daday ilçesine bağlı Mahmutbey köyünde 656 yıl önce inşa edilen Çivisiz Cami, eşsiz güzelliği ve tarihi dokusuyla zamana meydan okuyor.

Asırlık Şaheser: Çivisiz Cami
23.11.2022
10.886
A+
A-

Candaroğlu Beyliği döneminde, 1366 yılında inşa edilen tarihi Mahmut Bey Camii, çivi kullanılmadan bindirme tekniği ile yapıldığı için ”Çivisiz Cami” olarak anılıyor.

Kastamonu’nun sembollerinden biri olan Çivisiz Cami, şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta olan Kasaba köyünde bulunuyor. 1366 yılında Candaroğlu beylerinden Adil Bey’in oğlu Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılan eşsiz güzellikteki Mahmutbey Camii, Türkiye’deki nadir eserlerden biri olmasıyla oldukça dikkat çekiyor.

Dış cephesi taştan duvarla, içerisi ise bindirme tekniği ile çivi ve yapıştırıcı kullanılmadan, birbirine geçmeli tahtalarla inşa edilen Çivisiz Cami, içerisinde ahşap yüzeylerde bulunan kökboyası ve kalem işi süslemelerle tarihi dokusunu sürdürmeye devam ediyor.

Caminin kapısı ise eşine çok az rastlanılan eserlerden biri olarak biliniyor. Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan bu şaheser kapının orijinali güvenlik gerekçesiyle Kastamonu Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi’nde yer alıyor. Camide ise kapının orijinali yerine bir ahşap oymacılık ustası tarafından yapılan replikası bulunuyor.

Prof. Dr. İlber Ortaylı ”Bir Ömür Nasıl Yaşanır?” adlı kitabında, Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden birinin Tarihi Çivisiz Cami olduğunu belirtiyor. Ortaylı, ”Kastamonu’ya epey vakit ayırmanız gerekir; orada üç gün geçirseniz bile civarda yine gezecek yerler bulursunuz.” ifadelerini kullanıyor.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde Yer Alıyor

Sadece Türkiye’de değil Dünya’da da dikkatleri üzerine çekmeyi başaran Çivisiz Cami, 2014 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.

Haber/Fotoğraf: Enes ÖZCAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.