Beslenme Uzmanından “Bağışıklığınızı Güçlendirin” Uyarısı

Uzman Diyetisyen Merve Saatci Yılmaz, mevsim geçişlerinde beslenmeye dair önemli bilgiler verdi.

Beslenme Uzmanından “Bağışıklığınızı Güçlendirin” Uyarısı
03.11.2022
720
A+
A-

Sonbahar mevsiminin başlamasıyla birlikte ani hava değişimleri hastalıklara davetiye çıkarıyor. Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu dönemde kişiler bağışıklık sistemini güçlü tutmak için yanlış yöntemlere başvurabiliyor. Bu durum sağlığı olumsuz yönde tetiklemeye hatta bazı hastalıklara kapı aralamaya sebep olabiliyor.

Kış ve sonbahar aylarında hastalıkların daha az seyretmesi ve bağışlık sistemine güç kazandırmak için beslenmenin büyük rol oynadığına değinen Uzman Diyetisyen Merve Saatci Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Beslenmede yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra antioksidan içeriğiyle yüksek beslenmeyi sağlamak gerekiyor. Biz genelde danışanlarımıza şöyle bir tabak modeli uyguluyoruz: Sofranızdaki tabağı dörde bölelim. Bunun yarısında salataya, zeytinyağlı sebzelere, vitamin-mineral içeriği yüksek olan sebze grubuna yer verelim. Diğer kısımda et, tavuk, balık gibi protein içeriği yüksek olan bağışıklığımızı arttıracak besin grubu olsun.  Kalan dörtte birlik kısımda da çorba, tam buğday ekmeği, bulgur pilavı gibi karbonhidrat oranı yüksek besinler olsun. Buradaki amaç besin çeşitliliğini arttırmak. Tabi alınan besinlerle birlikte probiyotik ve mineraller de güçlü bağışıklık sistemini oluşturmada önemli.”

Yılmaz, portakal, mandalina, kivi gibi meyveler ile kırmızı biber, yeşil biber, ıspanak, brokoli gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin C ve E vitamini açısından zengin besinler olduğunu vurgulayarak kuru baklagiller ile fındık, ceviz ve badem gibi çiğ yağlı tohumların da yoğun antioksidan içerdiğini aktardı.

Bu dönemde bağışıklık sistemini korumak adına kişilerin hamur işlerine öncelik vermesinin bağışıklığı düşürmeye sebep olduğuna dikkati çeken Yılmaz, diyet adı altında yürütülen sürecin aslında insanların hayatlarının her alanında yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamak olduğunun altını çizdi.

“Yeterli Su Tüketin”

Hangi mevsimde olursa olsun metabolizmayı hızlı ve zinde tutmak için düzenli su tüketmek gerektiğini söyleyen Merve Saatci Yılmaz, “Su tüketimi bizim için önemli. Kışın genelde su tüketimi azalıyor. Günlük mutlaka 2-2.5 litre su içilmesini öneriyoruz. Bu aynı zamanda vücuttan toksinleri uzaklaştırarak bağışıklık sistemini olumlu etkiliyor. Yeterli ve dengeli beslenmede bol su içmeye de önem veriyoruz” diye konuştu.

Hareket Önemli

Havaların soğumasının kişilerde  hareketsizliğe neden olduğuna işaret eden Yılmaz,  hareketsiz yaşamın bağışıklığı düşürdüğünü  ve bunun önüne geçebilmek adına günlük yaşamda hareketi arttırarak bazı spor branşlarına haftada 2-3 kez yer verilmesi gerektiğini söyledi. 

Son olarak sağlıklı bir uykunun bağışıklık sistemi için önemli bir güçlendirici olduğunun altını çizen Yılmaz, günde 5-6 saatten daha az uyuyan kişilerde obezite ve kalp damar hastalıklarının daha ön planda olduğuna ve uyanık kalınan süre içerisinde beslenme sıklığının da arttığına dikkati çekti.

Haber/ Fotoğraf: Gizem Azboy- Reyyan Özen

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.