Kastamonu Üniversitesi’nde “Osmanlı İradesinde Araplar” Konferansı Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Doç. Dr. Sevda Özkaya Sofu’nun katılımıyla “Osmanlı İdaresinde Araplar” adlı konferans gerçekleştirildi.

Kastamonu Üniversitesi’nde “Osmanlı İradesinde Araplar” Konferansı Düzenlendi
06.11.2023
155
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Doç. Dr. Sevda Özkaya Sofu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Osmanlı İradesinde Araplar” başlıklı bir konferans düzenlendi.

İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleşen konferansta Doç. Dr. Sofu, konuşmasına tarihin geçmişi hikâye etmekten ibaret olmadığını dile getirerek başladı. Tarihin asıl amacının bugünü tanımak ve geleceğe yön verecek tavırları belirlemek olduğundan söz eden Doç. Dr. Sofu, Orta Doğu kavramının ortaya çıkışını aktararak bu sınırların coğrafi bir sınır olmadığını, siyasi bir sınır olduğunu söyledi. Nüfusun büyük çoğunluğunun Müslüman olduğunu yani İslam dünyasını temsil ettiğini belirten Doç. Dr. Sofu, Orta Doğu’nun Asya, Avrupa ve Afrika’yı birbirine bağlayan bir düğüm olmasının bölgenin önemini artırdığını söyledi.

Doç. Dr. Sofu, Türkler’in bu bölgedeki varlığından bahsederken şu ifadeleri kullandı: ”Bu bölgedeki Türk hakimiyeti Osmanlı Devleti öncesine dayanmakta, yani bölgede Türk hakimiyetini 400 yılla sınırlamak doğru değil. Osmanlı’nın 400 yıllık bir hakimiyeti var ama Türklerin bölgedeki hâkimiyeti çok daha eski dönemlere dayanıyor.”

İki toplum arasındaki ilişkininin 9. yüzyıldan itibaren başladığını belirten Doç. Dr. Sofu, Osmanlı’nın birçok mezhep ile bu kadar uzun süre barış ve huzur içinde yaşamasının merak edilen, araştırılan ve üzerine makaleler yazılan bir konu olduğunu söyledi. Bu durumun başlıca nedenlerinden söz eden Doç. Dr. Sofu, “Osmanlı devlet anlayışında bütün vatan; tek ve Allah’ın emanetidir, korunur, himaye edilir, gözetilir ve sömürge anlayışı yoktur.” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. Sofu, konuşmasını Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayarak Atatürk ve şehitleri rahmetle anarak bitirdi.

Doç. Dr. Alaattin Dolu tarafından Doç. Dr. Sevda Özkaya Sofu’ya takdim edilmesi ile konferans sona erdi.

Haber/Fotoğraf: Deniz AYDEMİR

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.