Kastamonu’da “Aile Yılı” Etkinlikleri Kapsamında Kadın İstihdamı Konuşuldu

Aile Yılı etkinlikleri kapsamında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirli bir konu hakkında her ay söyleşi düzenleniyor. Bu ay 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne de dikkat çekmek amacıyla Kadın İstihdamı konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Kastamonu’da “Aile Yılı” Etkinlikleri Kapsamında Kadın İstihdamı Konuşuldu
27.03.2025
66
A+
A-

Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Konferans Salonu’nda Aile Yılı etkinlikleri kapsamında Kadın İstihdamı konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Programa, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Köksalan, Türkiye İstatistik Kurumu Kastamonu Bölge Müdürü Muhlis Oğuz, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kastamonu Kadın Kooperatifi dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı.  

Söyleşinin moderatörlüğü Aile ve Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Zeynep Karahan tarafından yapıldı.  

Programın açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Köksalan, 2025 yılının Aile Yılı olarak ilan edilmesine dikkat çekerek 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün önemine değindi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak temennilerde bulundu.

Aşıcı: “İŞKUR programlarımızdan yüzde 56 kadın yararlanmaktadır” 

Kastamonu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Dilek Şehnaz Aşıcı, kadın istihdamı ve kadın girişimciliği konusunda oranın Avrupa Birliği ülkelerinin altında kaldığını fakat tüm dünyanın yaşamış olduğu COVİD’e rağmen kadın istihdamında artış olduğunu belirtti. Daha üst rakamlara da ulaşmak istediklerini aktardı.

İl Müdürü Aşıcı, TÜİK verilerinden yararlanarak Kastamonu’nun 2013 yılından 2023 yılına on yılda kadın istihdam oranı, kadın işsizlik oranı ve kadın iş gücüne katılım oranının ilk defa iyi düzeylerde yer aldığını ifade ederken kadın istihdamında Türkiye’nin birinci bölgesinin Kastamonu olduğunu vurguladı. Sayısal verileri de aktaran Aşıcı, iş gücüne katılım oranını 2023 yılında kadın oran yüzde 41, istihdam oranı yüzde 38, işsizlik oranını yüzde 7,3 olarak söyledi.

İl Müdürü Aşıcı, 2024 yılında kadın istihdamına yönelik 11 eğitim programının düzenlendiğini, toplam 950 kişinin katıldığını, bu kişilerin yüzde 65’inin kadınlardan oluştuğunu vurguladı.  

Özel politika gerektiren kadınlar, engelli, eski hükümlü gibi işsizlerin istihdam edilebilirliğini artırmak için bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplin kazandırmak üzere kamu kurum ve kuruluşları iş birliği içerisinde 2024 yılında uygulanan “İş Bitmiyor” programının devam ettiğini ifade eden İl Müdürü Aşıcı konuşmasını şöyle sürdürdü:  

“2024 yılında 22 adet iş gücü uyum programına başladık ve bunların bir tanesi Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz’de devam ediyor. 1071 katılımcımız var bu katılımcıların 1051’i kadın yani yüzde 95’i yaklaşık olarak kadınlarımızdan oluşmaktadır. Genel olarak değerlendirdiğimiz de ise 2024 yılında işe yerleştirilmesine aracılık ettiğimiz 2 bin 275 kadın da dahil olmak üzere programlarımızdan yaklaşık yüzde 56 kadın yararlanmaktadır.” 

Aşıcı, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.  

Söyleşinin ikinci konuşmacısı olan Türkiye Odalar ve Borsa Birliği Kastamonu Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Bengi Şener, derneğin görevlerinden bahsederken kadın girişimcilik konusunda genel politikalar geliştirdiklerini, girişimcilik özelliklerini daha etkili kullanabilmelerini sağlamak, temel bilgileri vermek ve yol gösterici olabilmek için paneller, seminerler ve eğitim etkinliklerinde bulunduklarından söz etti.  

Kastamonu Kadın Girişimciler olarak 2019 yılından itibaren 38 eğitim, seminer, bilgilendirme ve projeler yaptığından söz eden Bengi Şener, KOSGEB’den eğitim aldıklarını, kişisel gelişim seminerleri düzenlediklerini yine KOSGEB’den girişimcilik kursu açtırdıklarını, “İhracatta Hedef Pazar” eğitimleri aldıklarını, öğrencilere LGS ve YKS motivasyon eğitimi gibi birçok eğitim verdiklerini anlattı.  

Şener, Kastamonu’da “İşimiz Temiz” projesi kapsamında 12 işletmeyi gezdiklerini, 182 kişiye hijyen eğitimi verdiklerini aktararak konuşmalarını sonlandırdı.  

Tüfekçi: “Kadının evde otururken bunlara sahip olması mümkün değil!” 

Söyleşinin üçüncü konuşmacısı olan Kastamonu Sarı Konak Kadın Kooperatifi Başkanı Mihriban Tüfekçi, 2018 yılında 50 kişilik kadroyla kooperatifi kurduklarını çıkış noktalarının kadınlara bir el uzatmak ve onlara bir istihdam sağlamak olduğundan bahsetti.  

Mihriban Tüfekçi, “Aile ve Sosyal Hizmetlerle ben uzun zamandır çalışıyorum herkes beni tanır. Bir gönüllük var karakterimizde. Yaşlılara yardımlarda bulunurken bunun yanında kadınlara da yardım eli uzattık. Kadınları istihdam etmek üzere kooperatife üye yaptık fakat üzülerek söylüyorum ki bazı kadınlar sadece üye olmakla kaldı. Bazı kadınlarsa çok güzel işler tasarlıyor ki ben bile hayrete düşüyorum. İçimizdeki kabiliyeti bulmak lazım.” ifadelerine yer verdi.  

Kooperatifteki 11 kadınla Hatay’da bulunan bir başka kadın kooperatfini ziyaret ettiklerini anlatan Tüfekçi, kadının evde otururken bunlara sahip olmasının mümkün olmadığına dikkat çekti.

Durgut: “Kadın kooperatifleri sadece ihtiyaç sahibi kadınlara değil, üreten her kadına destek ve katkı verir” 

Söyleşinin dördüncü konuşmacısı Kastamonu Sanat Kadın Kooperatifi Başkanı Serpil Durgut, yaptığı el işi ürünlerle kadınların kendilerine kazanç elde etmelerinin kooperatifi kurarkenki çıkış amaçları olduğundan söz etti. İlk kadın kooperatifinin Sarı Konak, ikincisinin ise Kastamonu Sanat, üçüncü kooperatif ise Geleceğe Hedef Kadın Kooperatifi’nin merkezde kurulduğunu sonra da ilçelerde de kurularak toplamda Kastamonu’da 19 kadın kooperatifi olduğundan bahsetti.  

Durgut, hiçbir şeyi olmayan bir kooperatifken evden getirdikleri çatal kaşıkla kendilerinin üretmeye başlandıklarını ama ilk şanssızlıkların pandemi olduğunu söylerken kadınlar evde otururken yaptıkları ilk el işi olan Kastamonu iğne oyalarını internet üzerinden Japonya’daki müşterilerine sattıklarını anlattı. 

Her kadının yeteri kadar şanslı olmadığını, herkesin eşinin, bir iş yerinde günde sekiz saat, beş saat ya da her gün dışarıya çıkıp çalışmasını istemediğini vurgulayan Durgut, devreye kadın kooperatiflerinin girdiğini burada yapılan el sanatları; iğne oyası, dikiş, baskı gibi şeylerde kooperatiflerinin görevi onların maddi olarak ayakta kalmalarını ve çocuklarına da maddi olarak destek sağlayan kuruluş olduklarını aktardı.  

Durgut, kadın kooperatifi olarak genç kızların çeyiz hazırlıklarına destek verdiklerini de söyledi. Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak konuşmalarını bitirdi.  

Özbay: “Bir kadın mutluysa toplum mutludur.” 

Söyleşinin beşinci konuşmacısı Halime Çavuş Kadın Derneği Başkanı Avukat Şule Özbay, Kastamonulu bir kız çocuğu olarak dünyaya geldiğinden ve avukatlık olan mesleğini yaklaşık yirmi yıla yakın olmak üzere Kastamonu’da devam ettirdiğinden söz etti.  

Kadınların hayat mücadelesinde yanlarında yer alabilmek için kadın istihdamına veya girişimciliğine dair daha aktif roller de yer almak isteyen Şule Özbay, kadınlara ekonomik anlamda daha çok katkı sağlayabilmek için kadın derneğini kurduğundan bahsetti.

Yaklaşık iki yıl önce Halime Çavuş Kadın Derneği’ni kurduğunu ve alanında birçok başarılı kadının bulunduğunu söyleyen Özbay, “Çıkış yolumuz ‘bir kadın mutluysa toplum mutludur’ dedik ve kadın motivasyonuna yönelik çalışmalar yapmaya başladık. Bunlardan biri Kastamonu’da ilk kez Türkiye’de de sayılı kadın bando takımını kurduk, bu bizler için ciddi motivasyon kaynağı oldu. Kadının spor alanında kendini geliştirebilmesi, kendini geri planda tutmaması için Kastamonu’da, Anadolu’da ilk kez Halime Çavuş Kadın Spor Kulübü’nü kurduk buradaki asıl amacımız kadınları aktif olarak spor yapabilmeleri ve çocuklarına bu anlamda örnek olabilmeli.” ifadelerine yer verdi.  

Söyleşinin sonunda Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz konuşmasını gerçekleştirdi. Evli iki çocuk annesi olan Huriye Boyraz, bir oğlunun uçak mühendisi olduğunu diğer oğlunun 22 yaşındaki otizmli bir birey olmasından dolayı burada bulunduğunu vurguladı.  

Huriye Boyraz, oğluna otizm tanısı konulduktan sonra Kastamonu’ya taşındıklarını, eşi ile kendisinin çocuklarının bu durumu çabuk kabullenerek gereken özveri çalışmalarını uyguladıklarını dile getirdi.

Kastamonu’da özel birey denmesi, otizm denmesinin o dönemde çok zor olduğundan bahseden Boyraz, çocuğunun beş yıl bir okulda eğitim alabilsin diye beklediğini sonra bir anaokulunun ücretsiz yemeğini, öğretmenliğini, servisini ve bütün görevini yaparak oğlunu okuttuğunu anlattı.  

Boyraz, “Kastamonu’da ilk otizm sınıfı oğluma açıldı ve biz biraz daha rahatladık” diye söyledi.  

Boyraz, komşuların her koşulda destek olduğunu hatta dernekleşebilmesinde bile çok büyük emekleri olduğunu vurgularken bu süreci kadın birlikteliğinin bir gücü olarak tanımladığını belirtti.  

Belediyelerle çalışması sonucunda Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi’ni hayata geçirdiğini söyleyen Boyraz konuşmasını şu şekilde devam ettirdi:  

“Özel eğitime gittim ve bir polis memuruyla tanıştım. Çocuğumun tanısından konuştuk, sadece sonra gece bir telefonum çaldı. Benim de evde iki oğlum bir eşim var. Telefondaki kişi eğitimde tanıdığım polis memuruydu. Eşi apandist ameliyatı olacakmış, bana kızını emanet etti. Güvenebileceği tek kişinin ben olduğumu söyledi. Öyle bir çaresizlik ki 40 dakikalık bir eğitim de tanıdığı bana 12 yaşındaki kız evladını valiziyle beraber evime getirdi. Annesinin tedavisi tamamlana kadar ben de kaldı. Şimdi soruyorum size kim kız evladını 40 dakikalık bir eğitimde tanıdığı birine emanet eder ki? Bu çocuğumuz bir de üstüne bezli bir çocuktu. Bu olaydan sonra ben de Engelsiz Yaşam Merkezi’ni açmayı başardık. Belediyemizdeki yaşam merkezimizde şu an 65 özel birey eğitim alıyor.”  

Boyraz, Engelsiz Yaşam Merkezi’ne özel bireylerini bırakan annelerin işe gittiğini, oradan maddi kazanç elde edebildiklerini ve hayatlarının biraz olsun kolaylaştığını dile getirdi.  

Programın sonunda, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Köksalan, Türkiye İstatistik Kurumu Kastamonu Bölge Müdürü Muhlis Oğuz, konuşmacılara hediye takdim etti. Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sonlandırıldı.  

Haber/Fotoğraf: Ece Sinan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.