“Kendimin Farkında Mıyım?” Projesi’nin eğitimleri hız kesmeden devam ediyor 

“Kendimin Farkında Mıyım” Projesi’nin Bahar Dönemi’ndeki ilk oturumuna İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Fikriye Sarsıkoğlu konuk oldu.

“Kendimin Farkında Mıyım?” Projesi’nin eğitimleri hız kesmeden devam ediyor 
13.03.2025
180
A+
A-

Kendini gerçekleştirme yolculuğunda hocalar eşliğinde “Kendimin Farkında Mıyım” Projesi’nin Bahar Dönemi’ndeki ilk konuğu olan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Fikriye Sarsıkoğlu, öğrencilere “Kariyer ve Çevreyi Tanıma Seçeneklerinde Nelerden Nasıl Yararlanılır” hakkında bilgiler verdi.

Oturum, Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Söyleşi, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.  

Söyleşinin moderatörlüğünü proje yürütücüsü olan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Dilber Usul yaptı.

Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Fikriye Sarsıkoğlu, İstanbul Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezun olduktan sonra yüksek lisans yaparken aynı zamanda danışmanlık yaptığını ve danışmanlarının öykülerine eşlik ettiğinden bahsetti. Doktora sürecinin başladığında ise inişli çıkışlı çok zorlu bir dönemden geçtiğini söyledi.

“Öyküler benim hayatımda önemli bir yere sahip”
Anneannesinin hayatında önemli bir yere sahip olduğundan ve onun çok sosyal biri olmasından bahseden Dr. Öğr. Üyesi Sarsıkoğlu, şu şekilde konuştu: “4 yaşından beri onun yanında büyüdüm. Onunla beraberdim. Onun arkadaş çevresi, sohbetleri, hikayeleri ve hikayelerin anlatılırken nasıl değiştiğini dinledim. Aynı öyküyü yaşayan iki tarafın nasıl farklı anlattığını görme şansım oldu. Bir taraftan oyun oynuyorsunuz bir taraftan da onların sohbetlerine kulağınıza çalınıyor. Mesela bir hikayeyi annesi, kayınvalidesi ve kendisinde dinlerken bütün hikayenin nasıl dönüştüğünü görebilirsiniz. İki tarafın penceresinden hikayenin nasıl farklılaştığını görmek beni çok etkilemişti. Televizyonda Doğan Cüceloğlu’nun programı vardı. O programda iletişim süreçleri ile ilgili olunca kafamda o yaşlardan itibaren bir şeyler oturmaya başladı ve ben öyküleri merak etmeye başladım. Öykü, benim kariyerimde hala önemli bir noktaya sahip diye düşünüyorum çünkü bir ara yazar olmak istedim. Edebiyatla ilgilenmek istiyordum, o zaman da beni kendine çeken şey öyküydü. Okuduğunuz kitaplar olmuştur, aynı öyküyü anlatırken bile farklı karakterlerin bakış açısıyla anlatıyor. Hayatta da öyle kendi hikayenizi birilerine anlatırken bile yeniden yazıyorsunuz.”

Öğr. Üyesi Sarsıkoğlu, üniversite öğrencileri ile iletişim becerilerini çalışırken öğrencilerin hayallerinin farklı okudukları bölümün farklı olduğunu aktardı. Bu durumun dikkatini çektiğini ve kendisinin kariyerinin de çok erken başladığı için bunu bir sorun olarak göremediğini fakat üzerinde çalışınca ilerleyen dönemlerde bu durumun sorunlara yol açtığını belirtti. Öğrencilerinin anlattıklarının üzerine tez yazdığını aktaran Dr. Sarsıkoğlu, öğrencilerine kariyer sürecine destek olmanın ve onların izlediği yolda ilerlemelerini görmenin öyküsünün bir parçasının olduğunu ifade etti.


Kariyerin çok kapsayıcı bir kavram olduğunu, adeta hayatın tamamını kapsadığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Sarsıkoğlu, kariyerin hayattaki tüm rollerde yer aldığını söyledi. Meslek seçimi, bir işe yerleşme, iş yerinde pozisyon değişikliği, yükselme, iş alanını değiştirme belki bir kariyere en baştan başlama, hepsinin kariyerin içerisinde bulunduğunu hatta emekliliğin bile buna dahil olduğunu, kariyerin doğumdan ölüme tüm yaşamla beraber gittiğini aktardı.


Y kuşağı ile Z kuşağı arasında bir farkın olmadığını fakat değişimin hızlı olduğu bir çağda yaşanıldığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Sarsıkoğlu, “15-20 yılda çok fazla şey değişti. Mesleklerde çok hızlı değişiyor dolayısıyla bu yeni kuşak başka bir geleceğe hazırlanıyor ve bunun farkında olmaları da çok kıymetli ve bizden övgüleri dinlemek, bunlardan kendilerine pay çıkartmaları muhteşem bir şey ama bunu kendine nasıl uyarlayacağını fark etmek de çok değerli. Bu ikisini harmanladığımız noktada yeterli bilince ulaşırız gibi geliyor.” ifadelerini kullandı.

Dr. Öğr. Üyesi Sarsıkoğlu, “Kariyer planlamada birinci adım kendini tanıma, ikinci adım çevreyi tanımak. Kendimizi tanıma dediğimiz şey bir makine aldığımızda onu kullanıyormuşuz gibi, kullanma kılavuzunu okuyormuşuz gibi olmuyor. Kendimizi tanıtırken kullandığımız sıfatları düşünüyoruz. Örnek veriyorum, ‘Ben aceleci biriyim’ dediğiniz zaman bunu dayandırdığınız anılar, öyküler vardır. Bunlar üzerinden çıkardığınız deneyimler var. Çevreyi tanırken de deneyimlere ihtiyaç var. Dinlenmek biraz deneyim hazinenizi genişletmenizi sağlar çünkü aynı yerde yaşadığınız belli öyküler var, karşı tarafın da yaşadığı belli öyküler var. Bir araya getirdiğinizde deneyim bulgunuz genişliyor ve aslında hem kendimize hem de çevremize karşı daha fazla bilgiye sahip oluyoruz, araştırma şansımız artıyor.” diye konuştu.


“Her birey birbirinin öyküsünden beslenir”


Kariyer sürecinin belirli bir doğrultuda gitmeyeceğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Sarsıkoğlu, “Biz kariyer sürecinde sıra yapısını çok bekliyoruz. Üniversite bitti işe girelim, evlenelim, çocuk yapalım sonra emekli olalım ve bir sahil kasabasında yaşayalım ama hayat İç Anadolu yolları gibi gitmiyor daha çok bizim Karadeniz yolları gibi gidiyor. Bazen ben buradan geçmiştim gibi hissedilir bazen de geriye gelmiş hissedersiniz hatta uçurumun kenarında hissedersiniz ya da hiç bitmeyecekmiş gibi gelir. Ayrıca inişli çıkışlı da olur ama aslında her seferinde nasıl gidiyorsa gitsin, inseniz de çıksanız da, geri dönüyormuş gibi hissetseniz de virajlar olsa da hep ilerleme oluyor. Kariyer, bu duraklamalarla, ilerlemelerle bir bütün ve böyle yapılan bir süreç bunu hatırlatmak istiyorum. Bir şey beklediğimiz hızda gitmiyorsa, gitmediğine inanmaya çok meyilliyiz ama gelişiyoruz, öğreniyoruz, deneyimliyoruz ve eğleniyoruz. Bu kariyer yolculuğunun keyfine vardığımız zaman hayat çok güzel akıyor.” ifadelerine yer verdi.


“Fırsatlar genelde belaymış gibi görünen kılıfla karşımıza çıkıyor”


Hayat akışında bazı şeylerin dikkatli dinlenilince fırsatların hediye paketlerinde gelmediğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Sarsıkoğlu, fırsatların genelde belaymış gibi görünen bir kılıfta geldiğini, bireyler risk alabiliyorsa bu kriz anlarının fırsata çevrildiğini aktardı.

Program soru-cevap şeklinde ilerledi.

Programın sonunda Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Şenel Sarsıkoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Fikriye Sarsıkoğlu plaket takdim etti.

Program, toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

Haber: Rümeysa Tanas, Ece Sinan

Fotoğraf: Ece Sinan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.