“Türk Halk Bilimi ve Atatürk” Konferansı Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi’nde Türk Halk Bilimi ve Atatürk isimli konferans düzenlendi.

“Türk Halk Bilimi ve Atatürk” Konferansı Düzenlendi
28.11.2023
171
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Sezai Karakoç Salonu’nda İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından “Türk Halk Bilimi ve Atatürk” adlı konferans düzenlendi. Konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

Konferansa İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları ve Tarih Bölümü hocaları, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Halkbilimi Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Söylemez yaptı. Prof. Dr. Söylemez, 10 Kasım’ın düşünerek, anlayarak ve değerlendirerek idrak edilmesi gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, konuşmasında Atatürk’ü anlamanın ve değerlerini bilmenin önemli bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çobanoğlu, Atatürk’ün fikrinin mimarının Ziya Gökalp olduğunu defalarca belirttiğini hatırlatarak Gökalp’in Halk Bilimi’ni tanıtan büyük bir mütefekkir olduğunu vurguladı.

“Ey Türk titre ve kendine dön” diyen Bilge Kağan’dan alıntı yapan Prof. Dr. Çobanoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün  “Başarıya ulaşmak için, aydın sınıfla halkın zihniyet ve hedefi arasında tabii bir uyum olması gerekir.” sözlerini de hatırlattı.

Prof. Dr. Çobanoğlu, gelişmek ve ilerlemek için dünyadaki bilimden ve ilerlemelerden faydalanılabileceğini söyleyerek “Unutmayalım ki asıl temeli kendi içimizden çıkarmak zorundayız. Ulusumuzun tarihini, ruhunu, geleneklerini gerçek ve sağlam görüşle görmeliyiz” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Çobanoğlu, “‘Türk olarak ve Türk kalarak insanlık ufkundan bir güneş gibi doğmak…’  Atatürk bizden bunu istiyor” ifadelerini kullandı.

Konferansın sonunda Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şerif Demir ve Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu’na sertifika ve kitap takdim etti.

Haber/Fotoğraf:  Rümeysa YETİM

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.