“Damgalama, Anlamaya Çalış”

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından “Özel Birey ve Aile Farkındalığını Arttırma Programı: Damgalama Anlamaya Çalış” başlıklı bir etkinlik düzenlendi.

“Damgalama, Anlamaya Çalış”
16.12.2022
653
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından düzenlenen “Özel Birey ve Aile Farkındalığını Arttırma Programı” Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.

Programa Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Tuna, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Nuri Şahin, Dr. Öğr. Üyesi Nilgün Kahraman, Dr. Öğr. Üyesi Havva Kaçan, Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz,  İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu Uzman Öğretmeni Seniha Kurtoğlu, akademisyenler, öğrenciler, özel bireyler ve velileri katıldı.

Program İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başladı. Programın açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Tuna yaptı. Prof. Dr. Tuna, “Yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamada zorluklar yaşayan özel bireylere yaklaşım ve davranışların belirlenmesinde toplumsal farkındalık ve hassasiyetin oluşturulması şüphesiz ki önem arz etmektedir. Bu özel bireylerin, temel ihtiyaçlarının karşılanması konusunda tıbbi teçhizatın sağlanması, teknolojinin yeniliklerinden faydalanılması, aynı zamanda bu bireylere ve ailelerine de eğitim, rehabilitasyon ve psikolojik desteğin verilmesi, hayatın basamaklarında kendilerine yetecek kadar özgüvenle yürüme imkanı sunacaktır.” ifadelerini kullandı.

Özel Bireyler ve Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Huriye Boyraz, özel eğitimin öneminden, yaşanılan zorluklardan, özel bireylerin geçtiği aşamalardan bahsetti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nilgün Kahraman, damgalamanın ne olduğundan, nasıl ilerlediğinden ve damgalamanın etik olmadığından söz ederek özel gereksinimli birey ve ailenin damgalama ile baş etmesinde psikiyatri hemşireliğinin önemine değindi.

İhsan Ozanoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu Uzman Öğretmeni Seniha Kurtoğlu, özel eğitim ve öğretim süreçlerini konu alan konuşma yaparak bu sürecin nasıl ilerlediğini slayt gösterisi ile anlattı.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği öğrencilerin uygulama sunumu da katılımcılara izletildi.

Program panel ile devam etti.  Panelin moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Havva Kaçan yaptı. Panele konuşmacı olarak, Erdem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Mehmet Doğan, Kadıdağı Halk Eğitim Merkezi Özel Yürekler Okulu Müdürü Tevfik Demirci, Ihsan Ozanoğlu Özel Eğitim Meslek Okulu Müdürü Kadir Kesgin, Öz Yeni Ay Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucu Müdürü Yusuf Öz katıldı.

Panelde, Mehmet Doğan; “Özel Bireylere Genel Bir Bakış”, Tevfik Demirci; “Özel Eğitim Öğrencileri ile Yapılan Projeler”, Kadir Kesgin; “Özel Eğitim Gerektiren Öğrencilerin Kabul Aşamaları, Anne-Baba Tutumları, Yasal Hakları ve Hedef Belirleme”, Yusuf Öz; “Özel Birey Ailelerinin Karşılaştığı Güçlükler” adlı konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Panel konuşmacılara yönetilen soruların cevaplanmasıyla son buldu.

Panelin sonunda Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Nuri Şahin tarafından konuşmacılara teşekkür ve katılım belgesi takdim edildi.

Programın devamında ise Hemşirelik Bölümü öğrencileri tarafından ritim gösterisi ve “Damgalama Anlamaya Çalış” temalı tiyatro oyunu sergilendi.

Programda özel bireylerin hazırladığı eserler de yer aldı.

Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haber: Ayşe Taşdelen- Meryem Karakuş

Fotoğraf: Meryem Karakuş

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.