COVID- 19 SÜRECİNDE BESLENME

Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Mücahit Muslu, Koronavirüs sürecinde beslenme ile ilgili açıklamalarda bulundu.

COVID- 19 SÜRECİNDE BESLENME
03.11.2021
810
A+
A-

Kış mevsiminin gelmesiyle yükselen grip ve Covid-19 vakalarına karşı beslenmenin öneminin arttığı şu günlerde, Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğr. Gör. Mücahit Muslu, doğru besin tüketimi üzerine önerilerde bulundu. Enfeksiyonlar başta olmak üzere tüm hastalıklar için alınabilecek tedbirler arasında amacın yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi olduğunu belirten Öğr. Gör. Mücahit Muslu; salgın döneminde beslenme konusunda doğru bilinen yanlışlar üzerinde durdu. Pandemi sürecinde halk arasında bazı besinlerin yanlış ve aşırı tüketilmesinden kaynaklanan problemlerin meydana geldiğini vurgulayan Mücahit Muslu, ” Sirke ve sarımsak gibi ürünlerin tüketimi bu dönemde arttı. Bu besinlerin fazla tüketilmesinin hastayı olumsuz etkileyebileceğini, özellikle mide rahatsızlıklarını arttırabileceğini söylemek mümkün” dedi.

Koronavirüs’e karşı beslenme şeklinin bağışıklık sistemleri üzerinde büyük rol oynadığına değinen Öğr. Gör. Muslu süt ve süt ürünleri, et, balık baklagiller, tahıllar ve sağlıklı yağların bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli olduğunu söyleyerek; “Covid- 19 bilindiği üzere bir viral hastalık. İnsanların enfeksiyon ile mücadelesinde birkaç önemli faktör var. Bunlardan biri genetik, diğeri ise bağışıklıktır. Ne kadar düzgün bir beslenme şekliniz var ise bağışıklık sisteminiz o kadar güçlü oluyor. Fakat bağışıklık sisteminin güçlü olması sizin hastalığa yakalanmayacağınız anlamına gelmez. Beslenmenizde et, süt, tahıl, kurubaklagil grupları ve sağlıklı yağlar bulunmuyorsa birkaç özel besin tüketerek bu durumu telafi edemezsiniz” şeklinde konuştu.

Öte yandan satın alınan yiyecekleri hijyenik hale getirme konusunda da pek çok hatalı davranışın yapıldığına dikkati çekerken, koronavirüsün cansız yüzeylerde ve özellikle yiyeceklerde yaşayamadığını vurgulayarak, “besinlerden Covid bulaşacak korkusu bulunmasın, zaten her yiyecek tüketilmeden önce yıkanmalı, gerektiği halde sirkeli sudan faydalanılabilir” ifadelerini kullandı. Bu noktada çamaşır suyu, sabun vb. kimyasal içerikli temizlik ürünlerinin yiyeceklerle temasından kaçınılması gerektiğini belirtti.

BİLİNÇSİZ TAKVİYE KULLANIMLARINA DİKKAT

Bu dönemde vitamin ve mineral takviyelerinin kullanımlarının da artığını söyleyen Muslu, hekim kontrolü olmaksızın vitaminlerin alınması durumunda bireyler üzerinde risk oluşturacağının altını çizerek sağlıklı beslenme, düzenli uyku, hijyen ve mesafe kurallarına uyulması hususlarına dikkat edilmesinin koronavirüse yakalanmamada büyük önem teşkil ettiğini dile getirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.