“Yabani Hayvanlarda İlk Yardım ve Rehabilitasyon” Konferansı

Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Vahşi Yaşamı Araştırma ve Koruma Öğrenci Topluluğu ve Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü işbirliği ile “Yabani Hayvanlarda İlk Yardım ve Rehabilitasyon” konferansı gerçekleşti.

“Yabani Hayvanlarda İlk Yardım ve Rehabilitasyon” Konferansı
25.03.2024
77
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi’nde gerçekleşen Kastamonu Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Veysel Doğan’ın düzenlediği bu konferansa Dünya Doğayı Koruma Vakfı ( WWF-World Wide Fund for Nature) Türkiye Yaban Hayat Danışmanı veteriner hekim Ahmet Emre Kütükçü ve Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özkan Evcin konuşmacı olarak katıldı.


Veteriner hekim Ahmet Emre Kütükçü konuşmasında 1975 yılında kurulan ve birçok alanda faaliyet veren Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın tarihçesine kısaca değinerek ülkemizde ve dünyada yaban hayatı rehabilitasyonu hakkında konuştu. Çalışmalarından ve projelerinden de bahseden deneyimli isim, yürütülen faaliyetlerin kurtarma, ilk yardım ve tedavi, bakım ve rehabilitasyon ile eğitim gibi konuları kapsadığını söyledi. Veteriner hekim Kütükçü, yaban hayvanlarının immobilizasyonu ve nakilleri hususunda doğru yöntemlerin kullanılmasının gerekliliğine de vurgu yaptı.

Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekoloji ve Yönetimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özkan Evcin, yaban hayatı kavramını merkeze alan bir konuşma yaptı. “Türkiye ve biyoçeşitlilik” konusunun üzerinde duran Dr. Öğr. Üyesi Evcin, Türkiye’de 160 binden fazla omurgasız hayvan türü, 500’den fazla balık türü, 30 iki yaşamlı, 120 sürüngen, 500’e yakın kuş, 160 memeli türünü görülebileceğinden bahsetti. Kendi deneyimlerinin de bulunduğu videolarla konuşmasını destekleyen Dr. Öğr. Üyesi Evcin, sorulan soruları cevaplayarak sunumunu tamamladı. Dr. Öğr. Üyesi Evcin’den sonra sahneye tekrar söz alan veteriner hekim Ahmet Emre Kütükçü kurtarma nakil aracı, narkotik tüfek ve hayvan kurtarma ekipmanlarını içeren bir bilgilendirme yaptı.


Kütükçü, National Geographic tarafından hazırlanan kurtarma ve nakil aracı içinde bulunması gerekenleri içeren bilgileri paylaştı. Bakım ve rehabilitasyon konusuna da oldukça önem veren Kütükçü, kaya sansarı, kerkenez, alaca baykuş, hazar yılanı, çulluk, leylek, kirpi, bıldırcın kılavuzu, küçük kumru hayvanlarının bakım ve rehabilitasyon yaptıklarını söyledi.
Sunumun sonunda canlandırma yapan Kütükçü, yabani hayvanı tutarken uyulması gereken kurallardan bahsetti. Konferans Veteriner Fakültesi ve Orman Fakültesi öğrencilerinin sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

Haber/Fotoğraf: Melda Erdoğan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.