Kastamonu İl Afet Risk Azaltma Planı Çalıştayı Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Başladı

Kastamonu Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde, Üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlenen “Kastamonu İl Risk Azaltma Planı” çalıştayının açılışı yapıldı.

Kastamonu İl Afet Risk Azaltma Planı Çalıştayı Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Başladı
03.06.2021
974
A+
A-

Kastamonu Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinesinde, Üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlenen “Kastamonu İl Risk Azaltma Planı” çalıştayının açılışı yapıldı. Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya Vali Avni Çakır, Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Galip Vidinlioğlu, AFAD Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Abdülkadir Tezcan, AFAD İl Müdürü Ekrem Küçükbayram, kamu kurumlarının ve kuruluşların temsilcileri ile öğretim üyelerimiz katıldı. Çalıştay’ın açılış konuşmasını İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ekrem Küçükbayram yaptı. Küçükbayram’ın ardından AFAD Planlama ve Risk Azaltma Dairesi Başkanı Abdülkadir Tezcan konuşmasını gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal; “Teknolojinin gelişmesi ve şehirleşme ile giderek küçülen ve bir o kadar da artan riskleri barındıran bir dünyada yaşadığımızı biliyoruz. Son iki yıldır yaşadığımız pandemi, artık hayatımızın bir parçası olan depremler, çevre problemleri, azalan dünya kaynakları, gıda güvenliği ve küresel diğer problemler, her gün sıklıkla detaylarını dinlediğimiz haberlerin değişmez birer parçası haline geldiler. Sözünü ettiğimiz ve geleceğe dair endişelenmemize sebep bu iç karartan tabloların değişmesi için elbette ki her sorumlu veya gönüllü kurum, kuruluş ve bireyler de, ellerinden geleni yapmak için var güçleriyle çaba sarf ediyorlar. Bugün burada birlikte olmamıza sebep olan, AFAD koordinesi ve Üniversitemiz akademisyenlerinin katkısıyla yürüyen bu çalıştayda, aslında yaşanması muhtemel afet risklerinin azaltılması ve yaşadığımız alanların, şehirlerin dayanıklılığın sağlanması için yerel paydaşların planlama ve risk yönetimine katılımını sağlamayı hedeflemektedir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal afetlerin sayısı ve sıklığı ile birlikte verdikleri sosyal ve ekonomik zararların son yıllarda katlanarak artığını,  bu kayıplarla başa çıkabilmenin de risk odaklı bir yönetim anlayışıyla mümkün olduğunu vurgulayarak “İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), ilimize yönelik afet risklerini ve afetlerin muhtemel etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan yapılacak çalışmaları eylemler biçiminde gösteren, mesul kurum ve kuruluşları tanımlayan bir plan olarak bilinmektedir” dedi.

İl afet risk azaltma planlarının hazırlanması ve uygulanmasının; şehirlerde güvenli bir yaşam sağlama, afetlerden dolayı oluşabilecek can ve mal kayıplarını azaltma, afet risk azaltma bilinci oluşturma, kaynakların etkili kullanımını sağlama, paydaşlar arasında iş birliğini artırma, afet sırasında müdahale ve afet sonrasında iyileştirme için yapılan harcamaları azaltma amaçlarını taşıdığını söyleyen Prof. Dr. Topal, bu süreçteki paydaşların, kamu kurum ve kuruluşları, mahalli idareler, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar olduğunu ekledi.  Prof. Dr. Topal; “İlin genel durumu, tehlike ve risk değerlendirmeleri, mevcut durum analizi, afet risk azaltma amaç, hedef ve eylemleri, izleme ve değerlendirme gibi bölümlerden oluşan bu çalışmada; yangın, deprem, hidro-meteorolojik afetler ve kütle hareketleri çalışma masalarında verimli değerlendirmelerin yapılacağı ve ortaya konacak plan çerçevesinde risklerin en aza düşürülmesi konusunda mühim adımlar atılacağından eminim. Bu vesileyle bu çalışmaya katkı sunan ve gerçekleştirilmesine emek veren herkese teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal’ın ardından Vali Avni Çakır ve Kastamonu Belediye Başkanı Op. Dr. Galip Vidinlioğlu da birer konuşma gerçekleştirdi.“İRAP Bilgilendirme Sunumu” ile devam eden çalıştayda, 2 gün boyunca kurumlar ve temsilcilerin katılımıyla ve akademisyenlerimizin moderatörlüğünde Yangın, Deprem, Hidrometeroloji ve Kütle Hareketleri alanlarında oluşturulan çalışma grupları çalışmalarını sürdürerek, il afet risklerini tartışacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.