Kastamonu Üniversitesi’nde Cengiz Aytmatov’u Anma Paneli Düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi’nde dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov doğumunun 94. yılında anıldı.

Kastamonu Üniversitesi’nde Cengiz Aytmatov’u Anma Paneli Düzenlendi
16.12.2022
1.636
A+
A-

Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi’nde “Doğumunun 94. Yılında Evrensel Vicdanın Sesi Cengiz Aytmatov’u Anma Paneli” ve tiyatro gösterisi düzenlendi.

Panele Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Prof. Dr. Yakup Çelik başta olmak üzere akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinikte konuşan Türk Kültür Teşkilatı Genel Sekreteri Sultan Raev, konuşmasında Cengiz Aytmatov’un Türk dünyasındaki yeri hakkında bilgi vererek günümüzde Aytmatov’un eserlerinin tüm dünyada özveri ile okunduğunu dile getirdi. Cengiz Aytmatov’un eserlerinin tüm ulusların diline çevrildiğini ve dünya çapında büyük bir okuyucu kitlesine sahip olduğunu aktaran Raev, “Cengiz Aytmatov’un fikirleri bizimle yaşıyor, Aytmatov okuyucularının zihninde yaşamaya devam ediyor” dedi. Tüm dünyanın Kırgızistan’ı Aytmatov sayesinde tanıdığını belirten Raev, Aytmatov’un Kassandra Damgası kitabında geçen “Yalnızca düşünce özgürlüğüne saygı duyan kişi özgür bir toplumu hak eder” sözlerini aktardı.  Raev, “Aytmatov aramızda olmasa da kalbimizde yaşayacak” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, “Japonya’da Almanya’da İngiltere’de Amerika’da Hindistan’da Aytmatov klasikleri var… Aytmatov’un eserleri 187 dile çevrilmiştir.” diye konuştu. Prof. Dr. Korkmaz, Aytmatov’un okuyuculara bir kapı açtığını, insanların kendileriyle beraber dünyayı paylaşan atlara, kuşlara, dağlara, taşlara borcu olduğunu ve bunlara saygı duyulması gerektiğini söyledi. Korkmaz, “Vefası olmayanın erdemi olmaz” dedi. Sanatın insanların kalbine ulaştığı çok uysal bir yol olduğunu ifade eden Korkmaz, “Sultan Raev’i geleceğin Aytmatov’u olarak görüyorum” ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Yakup Çelik, Aytmatov’u konuşmanın oldukça zor olduğunu dile getirdi. Aytmatov’un insana yüksek değerler çevresinden baktığını ve insanca hassasiyetlerin önemsenmesi noktasından hareket ettiğini ifade etti. Prof. Dr. Çelik, “ Savaş, bazen bu dünyada her insana verilmesi gereken sıradan yaşamayı bile insanlara çok görmektedir… Buna dair vurguyu yapar Cengiz Aytmatov ve bunu dünyada yapan en iyi yazardır bence… İnsanlar dünyada yaşadıkça Aytmatov’u okuyacaktır” ifadelerini kullandı.

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğrencileri programın sonunda  tiyatro gösterisi düzenledi. “Romandan Sahneye: Cengiz Aytmatov” isimli oyunda Aytmatov’un Gün Olur Asra Bedel, Cengiz Han’a Küsen Bulut, Toprak Ana ve Cemile eserlerinden bölümler sahnelendi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği program, tiyatro gösterisinin ardından sona erdi.

Haber-Fotoğraf: Mehmet Veysi Aydın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.