KASTAMONU VALİSİ AVNİ ÇAKIR ŞEHRİMİZİN SESİ PROGRAMINDA

Kastamonu Valisi Avni Çakır, Kastamonu Kampüs TV’de yayınlanan ‘Şehrimizin Sesi’ programının ilk konuğu oldu.

KASTAMONU VALİSİ AVNİ ÇAKIR ŞEHRİMİZİN SESİ PROGRAMINDA
29.12.2021
996
A+
A-

Kastamonu Kampüs TV’de yayın hayatına başlayan ‘Şehrimizin Sesi’ programının ilk konuğu Kastamonu Valisi Avni Çakır oldu. Vali Avni Çakır, Kastamonu’nun tarihi, tabiatı, turizmi başta olmak üzere, şehirde pandemi sürecinde yapılan çalışmaları, üniversite ve il arasındaki etkileşimi, Valilik bünyesinde yürütülen projeleri ve şehrimize ilişkin merak edilenleri izleyicilerle paylaştı.

“Tedbirimiz; maske, mesafe”

Vali Avni Çakır, röportajın başında, Kastamonu’da Koronavirüs Pandemisi sürecini, konuya ilişkin yapılan çalışmaları ve ilimizde küresel salgındaki son durumu izleyicilere aktardı. Kastamonu’nun vaka sayıları yüksek bir il konumunda olduğunu, ancak bu duruma şehir dışında yaşayan Kastamonulu hemşerilerimizin yaptıkları ziyaretlerin kaynaklık ettiğine dikkati çekerek; “Kastamonu pandemide rakamları genelde yüksek sevide olan bir il görüntüsündeydi… İlimizin nüfusu 380.000 civarında gözükmekle beraber, özellikle İstanbul merkezli olmak üzere yurdumuzun dört bir yanında buradaki nüfusun iki üç katı Kastamonulu var. Bu hemşerilerimizin de burayla yoğun temaslarından dolayı özellikle Nisan, Mayıs ayıyla beraber ilimizde yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşanıyor. O yüzden de nüfusumuz 700, 800, 900 binlere kadar çıkıyor yaz döneminde. Bu durumda rakamlarımız yüksek seviyede kalıyordu” şeklinde konuştu.



Bununla birlikte Kastamonu’nun nüfus bakımından Türkiye’nin en yaşlı ikinci ili konumunda bulunduğunu kaydeden Vali Avni Çakır, bu nedenle aşı konusunda hızlı davranmak durumunda olduklarını söyleyerek, aşılamada son derece iyi rakamlara ulaşıldığını vurguladı. Vali Avni Çakır, “Aşılama oranlarında birinci doz aşılamada %85’lere, ikinci doz aşılamada ise %81’lere yaklaşan seviyeye geldik” dedi. Vatandaşın maske ve mesafe konusundaki hassasiyetinin devam ettiğini, aşılamaya karşı olan direncin de büyük ölçüde kırıldığını, hastanelerde ve sağlık kuruluşlarında da olumsuz bir tablo olmadığını sözlerine ekleyen Vali Çakır, pandeminin ilimizde birincil gündem olmaktan çıktığını ifade etti. Öte yandan hala maske, mesafe ve temizlik kurallarına riayet edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘Turizmin Parlayan Yıldızı’

Vali Avni Çakır, 2020 yılından beri görev yaptığı Kastamonu ilinin tarihi, kültürü ve bir doğa harikası olarak tabiatı hakkında konuşurken, turizmde özel bir yere sahip olduğuna değindi. Vali Avni Çakır; “Kastamonu, sadece Karadeniz Bölgesi’nin değil ülkemizin en özel şehirlerinden biri. Konu turizm olunca konuşmanın en keyifli olduğu illerden bir tanesi Kastamonu” diyerek Kastamonu’nun turizm konusunda her yönden çok güçlü olduğunu belirtti. Öte yandan pandeminin pek çok konuda olduğu gibi Turizm alandaki hızlı yükselişi yavaşlattığına işaret ederek önümüzdeki sezonda salgından dolayı yarım kalan yarışa kaldıkları yerden devam edeceklerini söyleyen Vali Avni Çakır; “Kastamonu, 2018/2019 yılında başlatmış olduğu o ciddi sıçramayı pandemide yaşamayı öğrendiğimiz bu günlerde daha da arttırmaya başladı. Turizmde bizim sloganımız Turizmin Parlayan Yıldızı” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Kastamonu Valilik Binası’nın tarihi yönünden ve yapısal özelliklerinden bahseden Vali Avni Çakır, “Şu an Türkiye’nin en özel Valilik binalarından birindesiniz. Yapısı, iç estetiği, dış estetiğiyle çok özel bir bina” dedi.

Valilikten Projelere Destek

Kastamonu ilinde yürütülen sosyal sorumluluk projelerinden bahseden Vali Avni Çakır, herhangi bir konuda fikri veya projeleri olan bireylere ellerinden geldikçe destek olduklarının altını çizerek; “Sağlık İl Müdürlüğü’nün yürüttüğü ‘Hayata Sarıl’ projesiyle özellikle bağımlılıktan kurtulmuş gençlerin istihdama katılması yönünde çok güzel çalışmalarımız var… Kadınların üretim ve istihdama katılma noktasında çok ciddi projelerimiz var. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUSKA) desteği ile Kastamonu’da beş tane kadın kooperatifimiz var… Kadın kooperatiflerin her türlü projelerinde biz de Valilik olarak elimizden gelen desteği veriyoruz. Buradaki amacımız kadın kooperatifleri vasıtasıyla hem kadınların el becerileri ile üretim becerilerini arttırmak hem de buradan bir ticari girdi almalarını sağlamak. Bunun yanında uyuşturucu ile mücadele konusunda ciddi projelerimiz var. Bu konuda gençleri, öğrencileri ve anneleri eğitecek çalışmalarımız var ” diye konuştu.

Vali Çakır, Daday ilçesinin atlı turizmde çok önemli bir yere sahip olduğuna da değinerek; ” Burada hem özel bireylerimizin, hem terapiye muhtaç vatandaşlarımızın atlı terapisi noktasında çok güzel projelerimiz var. İçişleri Bakanlığımızın da bu konuda güçlü destekleri var. Daday’da çok güzel atlı terapi merkezi yaptık bir ay içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Gençlerin ve öğrencilerin spora kazandırılması noktasında Milli Eğitim ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın çalışmaları olduğunu söyleyerek, İçişleri Bakanlığı’nın özellikle dernekler üzerinden sağladığı mali desteği etkin biçimde kullandıklarını, şu ana kadar spor, kültür, el becerileri gibi konularda faaliyet gösteren altı projeye destek sağladıklarını, devletimizin sunmuş olduğu imkanları kullanarak gençleri sosyal ve kültürel alanlarda güzel çalışmalara yönlendirme gayreti içinde olduklarını dile getirdi.

Diğer yandan turizm konusundaki farkındalığı artırmak için ilçelerde ve köylerde yatırım potansiyeli taşıyan vatandaşlarla görüşmeler yaptıklarını ve talepleri değerlendirerek yol haritaları oluşturduklarını söyledi.

Valilik hizmet birimlerine, kurul ve komisyonlara değinen Vali Avni Çakır: ” Bu kurullar yasal olarak her il ve ilçede kurulmak zorunda. Biliyorsunuz 10 Aralık İnsan Hakları Günü. Özellikle bu özel günlerde farkındalığın artırılması noktasında çalışmalar var. Burada öğrenciler arasında yarışmalar da düzenlendik” diyerek kurulların yapısı ve işleyişi hakkında bilgiler verdi.

Kastamonu Üniversitesi’nin Şehir İçin Önemi

Kastamonu Üniversitesi’nin şehir için önemine ilişkin yöneltilen soruyu Vali Avni Çakır; “…Üniversitemizin, ilimizin sosyal, kültürel ve eğitim alanı için çok güçlü bir görevi var. Biz de hızlı gelişen üniversitemizle gurur duyuyoruz.  Bu anlamda Üniversitemizin gençlerinin, bu konuda buradan ayrılırken hem almış olduğu eğitimden hem fiziki şartlardan övgüyle bahsetmesi ayriyeten bize gurur ve keyif veriyor. Bu anlamda Kastamonu bir öğrenci şehri de diyebiliriz. Ben burada okuyan öğrencilerin büyük bir çoğunluğundan büyük bir memnuniyet duyuyorum…Sonuç olarak şehriyle bütünleşmiş, öğrenci sayısı her geçen gün artan, fiziki ihtiyaçlarını büyük oranda gidermiş önü çok açık bir üniversite olarak görüyoruz…” yanıtını verdi.

Üniversite gençliğini, özel bir gençlik olarak tanımlayan Vali Avni Çakır, Kastamonu Üniversitesi için yapılacak projelerde, öğrencilerin taleplerinin değerlendirileceği müjdesini de verdi. Üniversite öğrencilerine verdiği önemi dile getiren Vali Avni Çakır, Valilik birimlerinin kapısının her daim öğrencilere açık olduğunu belirtti.

Program sonunda, yaz döneminde yaşanan sel felaketine ilişkin detayları aktararak yapılan çalışmaların büyük oranda tamamlandığını ekleyen Vali Avni Çakır, Kastamonu için yapmayı planladıkları projelerin başında turizmin geldiğini akabinde spor, eğitim, sanayi ve tarım konuları olduğunu ifade ederek konuşmasını tamamladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.