Üniversitemizde “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılında Mehmet Akif Ersoy” Paneli Düzenlendi

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılında Mehmet Akif Ersoy” adlı panel düzenlendi.

Üniversitemizde “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılında Mehmet Akif Ersoy” Paneli Düzenlendi
15.03.2021
1.129
A+
A-

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında “İstiklal Marşı’nın Kabulünün 100. Yılında Mehmet Akif Ersoy” adlı panel düzenlendi. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Atalan, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Bilgehan Bilgili Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelde günün anlam ve önemini belirten açılış konuşmasını Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz yaptı.

Prof. Dr. Yılmaz, “İstiklal Marşı’nın kabul edildiği ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü 04 Mayıs 2017 yılında bir kanun çıkmış idi. Kanun bir de yönetmelik çıkarılmasını öngörüyordu. 2018 yılında çıkarılmak kaydıyla her yıl 12 Mart tarihinde özellikle üniversiteler ve milli eğitim müdürlükleri ve valilikler tarafından müşterek programlar yapması öngörülüyordu. Bu yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın genelgesiyle İstiklal Marşı’nın 100. Yılı etkinliklerinin yapılması ile ilgili 100. Yıl olarak kabul edildi. Bu sebeple fakültemizin daha önce yapmış olduğu programlara ilave olarak Türk dili ve edebiyatı bölümümüz ve tarih bölümümüzün müşterek katkılarıyla genç meslektaşlarımızın da katılımıyla bugün bir panel düzenleyeceğiz” şeklinde konuştu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Atalan, İstiklal Marşı’nın, ellerinde bayrak dillerinde tekbir ile vatanımızı savunan insanımızın Anadolu’da milli mücadeleyi sürdürdüğü dönemde Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alındığını ve 12 Mart 1921’de 1. TBMM tarafından milli marşımız olarak kabul edildiğini belirterek; “Mehmet Akif Ersoy  bir imparatorluğun dağılmasına, istiklal mücadelesine, bir cumhuriyetin yeni bir devletin doğuşuna şahitlik etmiştir. Akif’in içerisinde barındırdığı vatan ve millet aşkı her Türk gibi o kadar yüksektir ki bu büyük sevgi ve aşk içinde bulunduğu ortam şartlarıyla birleşerek İstiklal Marşı’nın ortaya çıkmasına imkan sağlamıştır. İstiklal Marşı; Mehmet Akif’in Kurtuluş savaşının kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığını, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını en güzel kelimelerle dile getirmektedir. Mehmet Akif Ersoy’un da dediği gibi ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Atalan, şehit ve gazileri rahmet, minnet ve şükranla yâd ederek konuşmasını noktaladı.

Moderatörlüğünü Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Onur Hasdedeoğlu’nun yaptığı panelde, Dr. Öğr. Üyesi Tuba Dalar “Düzyazılarından Hareketle Akif’in Düşünce Dünyası”, Arş. Gör. Dr. Ayşe Sandıkkaya Aşır, “Ferîd Vecdî’nin Müslüman Kadını Eseri ve Akif’te ‘Kadın’ Algısı”, Arş. Gör. Orçun Nalezen“İstiklal Marşı’nın Kabul Süreci”, Arş. Gör. Semra Yaman “Akif’in Berlin İzlenimleri” ve Arş. Gör. Çağla Akar “Akif’in Şiirlerinde Hikâye-Şiir İlişkisi” konularını katılımcılara anlattı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.