Kastamonu Orman Ürünleri Endüstrisinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Kastamonu Üniversitesi’nde  “Kastamonu Orman Ürünleri Endüstrisinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” isimli bir panel gerçekleşti.

Kastamonu Orman Ürünleri Endüstrisinde Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri
09.03.2024
83
A+
A-

Ormancılık alanında Kastamonu’nun önemine ve güçlü bir ticaret merkezi oluşuna değinilen panelde şehir ormanlarında yaşanan yol sorunları ve Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş Fabrikaları’nın yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözüm önerileri konuşuldu.

Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Cemil Meriç Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele, Kastamonu Valisi Meftun Dallı, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ömer Küçük ve Prof. Dr. Kasım Yenigün, akademik personel, öğrenciler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Saim Ateş’in yaptığı panele, Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu, Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş Fabrika Direktörü Enüs Koç, Kronospan Orman Ürünleri Sanayi Tic. A.Ş Hammadde Tedarik Müdürü Ali Şahin, Kastamonu Ağaç İşleri İmal ve Satıcılar Odası Başkanı Hakan Küçükoğlu konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erol Akkuzu Kastamonu’nun ülkemiz orman varlığının %8’ine sahip olduğunu söyleyerek orman endüstrisinin genel endüstri içindeki yoğunluğu ve cirosu ile şehir ekonomisinin lokomotif sektörü haline geldiğini ifade etti. Orman sektörünün MDF, yonga levha, parke, kontrplak, kereste, kapı, banyo-mutfak mobilyaları gibi çok çeşitli ürünlerin üretimini etkilediğini ve bu nedenle küçük ya da orta ölçekli çok sayıda işletmenin yanı sıra iki entegre tesisi ile 7000 kişiye istihdam sağladığını dile getiren Prof. Dr. Akkuzu, küçük ve orta ölçekli aile işletmelerinde nesilden nesille aktarılan ahşap ustalık bilgisi ve deneyiminin ortaya çıkardığı zengin kültüre de dikkat çekti. Dekan Prof. Dr. Akkuzu, “Orman endüstrisine yönelik sorunların ve çözüm önerilerinin ele alınacağı panelimizin çıktılarının mevcut sorunların çözümüne, sektörün ulusal ve yerel ekonomiye vermekte olduğu katkının artmasına ve bu alanda çeşitli iş birliklerine yol açmasına vesile olmasını diliyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akkuzu’dan sonra Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Kastamonu’nun Türkiye ormancılığında oldukça önemli bir yer tuttuğunu ifade ederek orman varlığının sektör açısından sağladığı avantaja değindi. Küçük, orta ve büyük işletmelerin alanlarında uzman deneyimli ekipleri ile hem iç hem de dış piyasada önemli bir yere sahip bulunduğunu söyleyen Rektör Prof. Dr. Topal, Kastamonu’da ağaç sektörüne yeni yatırımlar yapılması ve kalifiye personel yetiştirilmesi gerektiğini ifade etti. Rektör Prof. Dr. Topal, Kastamonu’nun ağaç ve orman ürünleri alanındaki başarısının sürdürülebilir olması için daha geniş alanlarda sektör ihtiyacını karşılayabilecek keresteye uygun orman yetiştirilmesi ve uygun alanların kısa zamanda ağaçlandırılması gerektiğini söyledi. Rektör Prof. Dr. Topal, mevcut ve gelecek planlamaların sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğinin etkilerinin de dikkate alınarak hazırlanmasının ve hem sektörün hem de ormanların sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürmesinin gerekliliğine vurgu yaptı.

Panele konuşmacı olarak katılan Kronospan Orman Ürünleri Sanayi Tic. A.Ş Hammadde Tedarik Müdürü Ali Şahin, orman sektörünün ülke ekonomisine sağladığı katkılara dikkat çekti. Şahin, gerek pandemi gerekse deprem nedeniyle insanların ihtiyaçlarının değiştiğini ve ahşap bungalov evlere olan rağbetin arttığını söyledi. Bu gibi taleplerin sektöre hareketlilik getirdiğini belirten Şahin, sektörün ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli personeli istihdam etmek için çalıştıklarının altını çizdi.

Şahin’den sonra kürsüye çıkan, Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş Fabrika Direktörü Enüs Koç, Kastamonu’da orman sektörüne dair karşılaştığı sorunları dile getirdi. Koç,’’ Ülkemizde orman varlığı son 25 yılda %25 artış sağlamıştır. Ülkemizdeki üretimin %75’ini mobilya % 12’sini inşaat sektöründe %13’ü ise dekorasyon ürünlerinde kullanılmaktadır. İstihdam sayısı ise bir milyonun üzerindedir. Kızılçam, kızılağaç, direk, kabak gibi türler için özel bir çalışma yapılmasına yönelik bir talebimiz var. Ayrıca hem kamu hem de özel mülkiyetteki alanlarda özellikle büyük işletmeler için özel bir teşvik mekanizması geliştirilmesini istiyoruz. Kurak alanlarda akasya gibi türler için genetik, ıslah ve doku kültürü üretiminin teşvik edilmesini istiyoruz. Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü ile tam uyum hedefimiz F, SC, FC gibi sertifikasyon uygulamalarını yaygınlaştırılması talebimiz var” diyerek taleplerini dile getirdi.

Konuşmasını yapmak için sahneye çıkan Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu ’’Kastamonu’da son 50 yılda takriben 210 bin hektar yeni orman kurulduğunu ifada etmek istiyorum. Bu toplam alanımızın 876 bin hektarı dikkate aldığımızda Kastamonu ilimizde sahip olduğumuz ormanların %25 yeni orman niteliği taşımaktadır. Ormanlarımızda 20 bin kilometre orman yol ağımız var, bunun 11 bin kilometresini inşa edebilmişiz ve yol ağındaki çalışmalarımızı geliştirmeliyiz.” dedi ve çalışmalarını kısıtlayan sınır ve tapu anlaşmazlıklarının çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Sönmezoğlu’nun ardından Kastamonu Ağaç İşleri İmal ve Satıcılar Odası Başkanı Hakan Küçükoğlu ve Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu ile sorulan sorularla birlikte ormancılık faaliyetlerine yönelik çözüm önerileri hakkında toplu konuşma gerçekleştirildi.

Panel, konuşmacılara sorulan soruların ardından plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Haber ve Fotoğraf: Yasin Özdemir Enes Özcan

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.